Novi davek na motorna vozila (DMV), ki velja od 1. januarja 2021 naprej, prinaša znižanje davka na motorna vozila. Zagotovo se sprašujete kaj to pomeni za uvoz novih in rabljenih vozil iz tujine? Preberite si katere so prednosti in morebitne slabosti, ki jih prinaša novi davek na motorna vozila.

Novi DMV temelji na izpustu CO2 in emisijskem standardu.

Spomnimo, da napovedi novega davka niso jasno kazale, ali bodo avtomobili uvoženi iz tujine res cenejši. Po novem predlogu zakona naj bi za vsa vozila veljal določen enotni davek. Prenovljena je lestvica za odmero DMV-ja. Pri novi lestvici se upošteva nova metoda merjenja izpustov ogljikovega dioksida za nova vozila. Kupci rabljenih vozil iz tujine pa naj bi plačali manj davka DMV.

Novi DMV se tako kot doslej plačuje za vozila, ki pridejo prvič v promet ali se prvič registrirajo na območju Slovenije. Velja za vozila iz določenih tarifnih oznak, kot so določena v carinski tarifi Evropske skupnosti.

Kljub malce bolj zapletenemu izračunu DMV, pa se je vsebina novega DMV izračuna poenostavila.

Namreč, od januarja 2021 naprej, DMV ne temelji več na vrednosti ter moči motorja (torej na vrednosti vozila), temveč na njegovo višino vplivajo predvsem izpusti CO2, vrste goriva in emisijski standard Euro.

Novi DMV v številkah in kako se ga izračuna?

Kaj novi DMV konkretno pomeni za nakup vozil iz tujine?

Novi izračun DMV z odstotkov, vezanih na vrednost avtomobila, prehaja na fiksne zneske.

  • Varčna vozila z izpusti pod 100 grami ogljikovega dioksida na kilometer bodo imela pribitek 20 evrov za bencinske avtomobile, 25 evrov pa za dizelske.
  • V razredu, kjer se nahaja največ vozil, naj bi bil pribitek na nabavno ceno vozila 48 evrov za bencinski motor, 57 evrov za dizelskega.
  • Za bencinske in dizelske motorje naj bi se obračunal še en davek, ki je vezan na okoljske predpise. Rabljeni avtomobili do Euro 4 bodo imeli pribitek 500 evrov za bencin oziroma 750 evrov za dizel. Najčistejši avtomobili bodo imeli od 15 do 25 evrov pribitka.

Po besedah ministra za finance Andreja Širclja iz novembra 2020, se povprečni davek na motorna vozila iz 460 evrov zniža na 160 evrov. Pri vozilih z bencinskimi motorji, z emisijskim standardom euro 4, je primerjavi z euro 6d, razlika med starim DMV in novim DMV kar 490 evrov, pri dizelskih pa že 735 evrov.

Najbolj enostavno si novi DMV lahko izračunate z DMV kalkulatorjem.

Kupci rabljenih vozil iz tujine bodo plačali manj davka.

Pozitivna stran novega zakona za nakup rabljenih vozil iz tujine je ta, da s starostjo vozila pada tudi višina davka in s tem sorazmerno niža davek starejšim vozilom. To je zelo dobra novica za kupce rabljenih motornih vozil iz tujine.

Pri rabljenih avtomobilih se bo DMV na leto znižal za približno devet odstotkov.

Tudi sicer je pri uvozu rabljenih vozil iz tujine potrebno biti pozoren na mnogo stvari. Najbolj na stopnjo DDV (davka na dodano vrednost), ki velja v državi iz katere avtomobil uvažate in se odmerja na osnovno ceno vozila, upoštevati je potrebno transportne stroške, homologacijo in storitve uvoza iz tujine.

Po izkušnjah slovenskih kupcev rabljenih vozil iz tujine, so najboljše izkušnje nakupov vozil iz Nemčije, Belgije, Francije in Nizozemske.

Ste morda našli vozilo v Nemčiji (na mobile.de, portalu autoscout ali kje drugje) in vas zanimajo stroški uvoza?

Ste morda našli vozilo v Franciji, Belgiji ali na Nizozemskem in vas zanima uvoz?

 

Najbolj enostavno si lahko izračunate celotne stroške uvoza vozila iz tujine s kalkulatorjem uvoza narociavto.si.

Vpišite vse vaše podatke in pridobite izračun končnih stroškov, z vključenim DMV (davek na motorna vozila), homologacijo, transportom, zavarovanjem transporta ter stroškov storitve uvoz po naročilu.

 

Novi DMV ukinja davek na luksuzna vozila.

Z novim DMV se ukinja tako imenovani davek na luksuzna vozila, ki je veljal za vozila z motorji s prostornino nad 2,5 litra. Zaradi tega davka, ki ga je vlada uvedla leta 2012, je veliko Slovencev drage avtomobile registriralo v tujini.

Verjetno bo na tem področju prišlo do sprememb in bo marsikateri Slovenec raje uvozil luksuzni avtomobil iz tujine.

 

Električna vozila ne bodo obdavčena.

Uporaba električnih vozil se počasi dviguje in tako tudi uvoz električnih vozil iz tujine. Vsekakor bodo novega DMV veseli vsi kupci električnih vozil, saj bodo oproščeni plačila davka.

Še ostala vozila, ki bodo oproščena novega DMV.

Novi DMV prinaša dobro novico še na enem področju uvoza rabljenih vozil iz tujine.

Po novem zakonu DM bodo davka oproščeni tudi starodobniki in dirkalniki.

 

Oprostitev plačila davka pa naj bi še naprej veljala za:

  • družine z vsaj tremi otroki,
  • vozila, ki se uporabljajo za prevoz invalidov in
  • diplomatska vozila.

Uspešno vožnjo vam želimo,

ekipa narociavto.si

Nakup in uvoz vozila iz tujine

Bi radi uvozili avto in uvoz prepustili strokovnjakom?

Preverite kakšen avto lahko kupite v tujini in kaj morate še vedeti poleg izračuna DMV, če iščete ali ste morda že našli avto v Nemčiji (na mobile.de ali autoscout24 ali drugje v tujini).