Trend uvoza vozil iz Nemčije v zadnjih letih skokovito narašča. Vedno več Slovencev zaupa in se odloča za nakup avtomobila iz tujine. Preverite, zakaj je temu tako, kje so pasi in zakaj večina stavi na nakup rabljenega vozila iz Nemčije?

Cene rabljenih vozil v tujini so občutno padle.

Po marčevski razglasitvi pandemije covid-19 so se zaloge nabrale tudi na področju rabljenih vozil, ki jih v Slovenijo uvažajo iz tujine. Trend se je nadaljeval tudi proti koncu leta 2020. Že v juniju 2020 so se rabljena vozila v tujini občutno pocenila. K pocenitvi rabljenih vozil v Nemčiji je pripomoglo še zmanjšanje DDV v Nemčiji iz 19 na 16 odstotkov.

Več o tem zakaj so cene rabljenih vozil iz tujine v prvi polovici leta 2020 padle, si preberite tukaj.

Zakaj je Nemčija privlačna za uvoz rabljenih vozil?

Kljub popravku nemškega DDV v letu 2021, iz 16 odstotkov nazaj na 19 odstotkov, Nemčija ostaja na prvem mestu med državami iz katerih je v Slovenijo uvoženih največ rabljenih vozil. Najpogostejši razlogi so sledeči:

  • V Nemčiji je najbolj pestra izbira rabljenih vozil, ki so dostopni na portralih kot sta: mobile.de in autoscout24.de.
  • Nemci veljajo za ene najbolj zahtevnih strank pri nakupu avtomobilov, zato morajo trgovci ponuditi stranki največjo kvaliteto, ki jo lahko.
  • Velja visok nemški standard: lastniki cenijo dober avto, dobro skrbijo za avte, jih redno servisirajo in država skrbi za urejene ceste, na katerih je obraba vozil manjša.
  • V Nemčiji je zakonodaja pri servisiranju vozil med najstrožjimi v Evropi, zato so kazni za goljufije (kot je vrtenje kilometrov nazaj) najvišje.
  • Rabljeni avtomobili iz Nemčije veljajo za najbolj ohranjene v Evropi.
  • Vedno več podjetij se odloča za nakup poslovnih rabljenih vozil iz Nemčije.
  • Znižani novi DMV, ki velja od januarja 2021 in odpravlja davek na luksuzna vozila.

Najpogostejši nakupi rabljenih vozil iz Nemčije

Najpogosteje se v Slovenijo iz tujine uvažajo tri skupine avtomobilov:

družinski karavani (VW Passat, Mazda 6, BMW serije 3 in 5, Mercedes-Benz C in E-klasse), SUV-ji (BMW X5, Volvo XC90 itd.) ali pa športni bencinarji, katerih v Sloveniji ni veliko.

V veliki meri gre torej za premijske avtomobile, a vseeno je med njimi veliko “vsakdanjih” vozil.

Pasti uvoza rabljenih vozil iz Nemčije

Kljub temu, da je nakup rabljenega avtomobila iz Nemčije videti zelo enostaven, se lahko pri uvozu pojavijo številne “skrite” pasti. Predvsem je potrebno paziti na lažne oglase na mobile.de in autoscout24.de. Ti se dnevno pojavljajo.

Bodite pozorni tudi na jezikovne omejitve pri iskanju avta, saj znajo prodajalci avtomobilov včasih preveč obljubiti ali katero od opreme napačno navesti. Nemški in angleški jezik je za nakup avtomobila bistven. Še bolj bistveno pa je to, da znate pravilno oceniti prodajalca.

 

Uspešno raziskovanje vozil iz tujine vam želimo,

ekipa narociavto.si

Nakup in uvoz vozila iz tujine

Bi radi uvozili avto in uvoz prepustili strokovnjakom?

Preverite kakšen avto lahko kupite v tujini in kaj morate še vedeti poleg izračuna DMV, če iščete ali ste morda že našli avto v Nemčiji (na mobile.de ali autoscout24 ali drugje v tujini).