S 1. januarjem 2021 v veljavo stopi nov “Zakon o davku na motorna vozila (Z-DMV1)”, ki ga je 17.12.2020 sprejel državni zbor. Nov zakon o DMV prinaša številne novosti, zato smo ga vzeli pod drobnogled: Poglejte si najpomembnejše spremembe in pojme iz novega zakona o DMV-ju na motorna vozila.

Odpri in prenesi si pdf nov zakon o DMV tukaj. (511 KB)

Glavne spremembe, ki jih prinaša novi zakon o davku na motorna vozila 2021.

  • Ukine se davek na luksuzna vozila (torej za večje prostornine motorja).
  • Davek se odmerja glede na CO2 izpuste in EURO normo motorja.
  • Ukine se DMV za vsa električna vozila.
  • Nabavna cena vozila ne vpliva več na višino davka.
  • S starostjo rabljenega vozila se višina DMV znižuje.
  • Ukine se obdavčitev za starodobnike in dirkalnike.

Podrobneje si o prednostih novega DMV preberi tukaj

Na katera vozila se obračunava DMV?

Zakon o davku na motorna vozila zajema plačila DMV na nova in rabljena vozila iz tujine .

Novo motorno vozilo po 2. členu zakona o davku na motorna vozila (Z-DMV1):

»Novo motorno vozilo« je motorno vozilo, ki v trenutku opravljenega prometa motornih vozil iz 6. člena tega zakona še ni bilo registrirano v Republiki Sloveniji, drugi državi članici ali tretji državi. Šteje se, da motorno vozilo še ni bilo registrirano, če je bilo prvič registrirano z registrskimi tablicami za namene uvoza ali pridobitve v Republiko Slovenijo, vendar za največ 30 dni;

 

»Rabljeno motorno vozilo« je vsako drugo motorno vozilo, ki ni novo motorno vozilo in motorno vozilo, vneseno iz druge države članice ali uvoženo iz tretje države, ki v trenutku opravljenega prometa motornih vozil iz 6. člena tega zakona še ni bilo registrirano v drugi državi članici ali tretji državi, ker registracija po predpisih države, iz katere je vozilo vneseno ali uvoženo, ni potrebna, in se to vozilo prvič registrira v Republiki Sloveniji;

 

Obračun davka DMV glede na izpust CO2, vrsto goriva in emisijski standard EURO.

Novi DMV na motorna vozila ne temelji več na vrednosti ter moči motorja (torej na vrednosti vozila), temveč na njegovo višino vplivajo več faktorjev: izpust CO2 pri kombinirani vožnji, vrsta goriva, ki se uporablja za pogon vozila, moč motorja, izražena v kilovatih (kW)  in emisijski standard EURO.

Najbolj enostavno si novi DMV lahko izračunate z DMV kalkulatorjem.

Kaj pomenita oznaki NEDC in WLTP, ter kje ju najti?

Zakon o davku na motorna vozila (Z-DMV1) navaja, da je višina DMV za osebna motorna vozila osnovana na Euro normi motorja (Euro5, Euro6 itd.), starosti vozila in pa količini CO2 izpustov. Odvisna je tudi, ali je bila meritev opravljena po merilnem ciklu NEDC ali WLTP.

Obe oznaki merita porabo goriva na osnovi voznega cikla. Merilni cikel WLTP se je pričel uporabljati za vozila izdelana po septembru 2017. Avti izdelani po tem obdobju so morali imeti opravljene meritvi po NEDC in WLTP ciklu. Avti pred tem obdobjem so imeli le meritev po ciklu NEDC. Avti izdelani po 1.1.2021 pa bodo morali imeti meritve le po WLTP ciklu. WLTP cikel praviloma pokaže višjo meritev izpustov CO2 kot NEDC.

Podatek o NEDC ali WLTP merilnem ciklu najdete v COC dokumentu (Certificate of Conformity) vozila.

 

Uspešen pregled zakona o davku na motorna vozila vam želi

ekipa narociavto.si

Nakup in uvoz vozila iz tujine

Bi radi uvozili avto in uvoz prepustili strokovnjakom?

Preverite kakšen avto lahko kupite v tujini in kaj morate še vedeti poleg izračuna DMV, če iščete ali ste morda že našli avto v Nemčiji (na mobile.de ali autoscout24 ali drugje v tujini).